Close

Pokrzywa – nasz sprzymierzeniec w drodze do zdrowia

Pokrzywa – jaka jest każdy wie. Ale czy każdy wie ile cennych właściwości w sobie kryje?

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) to roślina, którą możemy zbierać i ją wykorzystywać z pożytkiem od wczesnej wiosny do później jesieni. Na wiosnę możemy jeść jej młode listki jako dodatek do sałatek, pić sok wyciśnięty z całych roślin a pod koniec lata zbierać również owoce/nasiona. Zimą natomiast można pić herbatkę z suszonej pokrzywy (2 łyżki surowca na szklankę wrzącej wody).

Do oczyszczenia i wzmocnienia organizmu fitoterapeuci zalecają są kąpiele z dodatkiem wywaru z pokrzywy. Aby przygotować taką kąpiel należy zalać w dużym garnku ok 200-300g suszonej pokrzywy zimną wodą. Zostawić na parę godzin a potem gotować na wolnym ogniu ok 15 minut. Tak przygotowany wywar wlać do wanny z gorącą wodą. Taka lecznicza kąpiel powinna trwać ok 45-60 minut 3 razy w tygodniu przez ok 2 miesiące. To prawdziwy detoks dla organizmu.

Pokrzywa może być skutecznym środkiem pomocniczym, stosowanym do usuwania wszelkich objawów chorób z autoagresji jak np tocznia czy reumatoidalnego zapalenia stawów, ponieważ działa odżywczo, oczyszczająco, regulująco i wzmacniająco. Doskonale wpływa na układy: krążenia ( może mieć zastosowanie wspomagające przy nadciśnieniu), odpornościowy czy enzymatyczny ( reguluje wydzielanie trzustki i może pomóc stabilizować poziom glukozy we krwi). Ponieważ wykazuje działanie moczopędne to picie naparu z pokrzywy odtruwa nerki i wątrobę pomagając tym organom pozbyć się m.in. toksyn bakteryjnych ( np przy boreliozie) czy kwasu moczowego w dnie moczanowej.

Pamiętajmy że stosując herbatki z pokrzywy w postaci naparów należy robić przerwy po 3-4 tygodniach codziennego picia. Po miesiącu lub 2 można ponowić kurację.

Pokrzywa wspomaga nas także w dbaniu o urodę: płukanie włosów i skóry głowy poprawia ich kondycję, odżywia i usuwa łupież.

Tak więc pokrzywa to nie tylko wszechobecny chwast ale bardzo cenna roślina dana nam przez naturę do wykorzystania.

Czy wiesz że z pokrzywy produkowany jest zielony barwnik spożywczy o symbolu E 140?

Powiązane posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *